Zwaar weer blog

De economische crisis gaat er nu echt inhakken. Maar waar en wanneer precies? 

Helemaal aan het begin van de coronacrisis vroeg NRC aan ondernemers in allerlei verschillende branches op welke manier zij de periode dat de economie op slot ging hoopten te overleven. Veelal gingen zij experimenteren met andere manieren om hun producten of diensten te verkopen. Dit crisisjaar zoekt NRC ze een aantal keer opnieuw op om te vragen hoe het met ze gaat.

Diensten

Lisette Spaargaren (44)
Eigenaar Capoeira School Semente in Haarlem
Aantal werknemers: geen
„Na de zomervakantie ben ik weer binnen gaan lesgeven. Aan het begin van de coronacrisis deed ik mijn lessen online, toen buiten, nu hebben we weer een mooie zaalvloer onder onze voeten. Dat is heerlijk. Er is minder afleiding en je bent niet afhankelijk van het weer. In maart maakte ik me nog wel zorgen dat er leerlingen gingen stoppen. Maar dat is niet gebeurd, er is gewoon natuurlijk verloop geweest, en er hebben zich ook weer leerlingen aangemeld. Volgend jaar zomer gaan we met mooi weer wel weer een paar weken naar buiten.”

Quirijn Kroese (30)
Mede-eigenaar boksclub Girl Power Boxing in Groningen
Aantal werknemers: 20-30
„Hoewel het officieel niet hoeft, zijn we sinds vorige week toch weer met kleinere groepen gaan werken, ook omdat leden erom vroegen. Een training is nu met maximaal 26 mensen, en duurt minder lang: drie kwartier, in plaats van een uur. Daar hebben we veel positieve reacties op gehad. Voor een nieuwe lockdown ben ik niet zo bang. We zijn drie maanden dicht geweest voor groepen, ik geloof niet dat dit snel nog een keer gebeurt. Maar ik vrees wel voor wat de corona met de economie gaat doen. Als het straks minder wordt, gaan leden dan opzeggen?”

Gilleske Kreijn (47) en Jitske van der Velde (37)
Eigenaren van yogaschool Yogaya in Utrecht
Aantal werknemers: 10 zelfstandige ondernemers
„Het gaat oké, maar niet geweldig. Waar we voorheen achttien mensen kwijt konden in een les, zijn dat er nu elf. Dat heeft natuurlijk impact op onze omzet. We hadden gehoopt weer op volle kracht te kunnen draaien. We overleven wel, ook omdat we maatregelen hebben genomen. Zo kopen we iets minder lessen in van freelance docenten. En we keren onszelf minder uit. Het is best heftig dat de crisis op die manier invloed heeft op jezelf. In vijf jaar hebben we vanuit het niets een heel mooie school opgebouwd, die tot corona geweldig draaide. Dat wordt nu aangetast door iets wat buiten onze macht ligt.”

Saskia Buring (34)
Dansschool Etudes in Haren
Aantal werknemers: 6
„Het grote voordeel is dat we heel veel lesgeven aan kinderen. Voor hen gaat het leven gewoon door, ze hoeven geen afstand te houden van elkaar. De docent staat in een afgeplakt vak. We hebben ramen en deuren open, dus we vragen ouders hun kinderen wat meer kleren aan te trekken. De afgelopen tijd hebben we wel wat leden verloren, maar aan de andere kant: TikTok heeft dans een enorme boost gegeven. Ik heb het geluk dat de dansschool goed loopt en de lessen vrij vol zitten.”

 

Horeca

Danny Kovacevic (28)
Eigenaar restaurant Monarh (1 Michelinster) in Tilburg
Aantal werknemers: 20
„Normaal zitten onze gasten tot een uurtje of elf, twaalf. Nu moet de zaak om tien uur dicht. Gasten die langer kunnen blijven, eten meer gangen, nemen een wijntje extra, nog een koffie… dat heb je nu allemaal niet. Ik heb wel moeite met de maatregel. Omdat er wat misgaat in sommige cafés, moet alle horeca ineens eerder dicht. Ook restaurants zoals het onze, waar de regels zo strikt nageleefd worden. Voor het personeel is het ook vreemd. Mensen werken in de horeca voor de sfeer. Dat is nu gewoon minder. En we zijn een bepaald ritme gewend. Je bent gewoon laat thuis, punt. Nu zit je om half 11 op de bank.”

Elise Moeskops (37)
Mede-eigenaar van restaurants Lastage en Lazuur in Amsterdam
Aantal werknemers: 32
„In Lazuur draaien we nu op halve capaciteit. Dat is minder dan dertig plekken, dus dat kan volgens de regels. Lastage is nog steeds dicht. Dat is een klein zaakje, heel smal, met veel trappetjes. Een ander concept ook: zes gangen, het hoofdgerecht staat vaak niet voor 22.00 uur op tafel. Op 1 november willen we weer openen. We kunnen er tien tot twaalf man kwijt, denk ik. Maar veel is nog onduidelijk, over mondkapjes bijvoorbeeld. Dat doen we nu in de bediening, maar wat doe je met een open keuken? Hoe ga je een gerecht dan proeven?”

Bibi May ’t Hart (36)
Mede-eigenaar van koffiecafé Buutvrij in Tilburg
Aantal werknemers: 6
„We hebben een verrassend goede zomer gedraaid, misschien wel beter dan vorig jaar, maar deze nieuwe maatregelen komen toch wel wat sneller dan we gedacht en gehoopt hadden. Normaal hebben we regelmatig borrels, babyshowers en zakelijke groepen. Nu dat wegvalt, voelen we dat zeker. Tegelijk zien we wel weer heel veel studenten en zzp’ers langskomen, die niet meer op school of kantoor terecht kunnen. Dat is bijna een luxeprobleem, want we kunnen de hele zaak ermee vullen. We hebben nu afgesproken dat laptops alleen nog bij de leestafel en in het café mogen. De andere tafels zijn laptopvrij, zodat er ook plek overblijft voor andere gasten.”

Thijs van Lier (33)
Eigenaar van spelletjescafe De Ping Pong Club in Utrecht
Aantal werknemers: circa 20
„Onze zomer was eigenlijk best goed. We mochten ons terras van de gemeente verruimen, waardoor we aardig wat gasten konden ontvangen. Maar over de winter, als het weer minder wordt, maak ik me zorgen. Het lastige is ook dat de boodschap dubbel is. Je mag nog van alles doen, maar je moet óók zoveel mogelijk thuisblijven. Dan kan ik moeilijk oproepen: kom allemaal hier. Veel hangt af van hoe lang deze situatie duurt. Ze zeggen nu eerst drie weken, maar als ik eerlijk ben, denk ik dat dit na drie weken nog niet voorbij is.”

Carlina de Lorenzo (53)
Mede-eigenaar van ijssalon Roberto Gelato in Utrecht
Aantal werknemers: 1 vaste medewerker, ongeveer 30 parttime oproepkrachten
„Wij zijn vorige week dichtgegaan voor de winter. Normaal doen we in die periode van vijf maanden mee aan de wereldkampioenschappen ijsmaken. Dat zal dit jaar niet doorgaan. Financieel gezien valt het me mee hoe we ervoor staan. Ja, we gaan veel slechter de winter in dan vorig jaar, maar het is niet zo erg als we in het begin dachten. En weet je wat zo leuk is? Ik zit tussen de bloemen en cadeautjes en flessen wijn. Wie krijgt dat nou van zijn personeel en klanten? Misschien is dat wel meer dan vorige jaren.”

Marjolein Smit (40)
Bierlokaal Café de Koffer in Groningen
Aantal werknemers: 6
„Rond kwart over negen is bij ons nu de laatste ronde. We verkopen speciaalbier, dat is geen drankje dat je in tien minuten wegtikt. Het was nog wel een gedoe om mensen om tien uur de deur uit te krijgen. We moesten het tl-licht aandoen. Dat past helemaal niet bij ons, zo de boeman spelen. We hebben best een goede zomer gedraaid, al hebben we geen extreem groot terras. En onze webshop heeft ons er de eerste maanden doorheen gesleept. Als we straks niet nog een keer dicht moeten, hoop ik dat we dit jaar wel quitte kunnen draaien.”

Bron: NRC - 9 oktober 2020



Terug