Zwaar weer blog

Sprout: Wat kan Griekenland leren van ondernemers

Griekenland
Als Griekenland een onderneming was zou geen enkele bank hen nog willen helpen, schrijft Sprout-expert Erik in 't Groen. Banken eisen bij ondernemingen in zwaar weer niet alleen bezuinigingen, maar vooral een plan om weer geld te gaan verdienen. Vier concrete lessen die Griekenland van ondernemingen in zwaar weer kan leren.

De Griekse politieke machthebbers spelen mooi weer en klagen veel voordat ze in actie komen en overgaan tot het doorvoeren van bezuinigen. Echter de schuldeisers willen niet alleen dat de Griekse staat minder uitgeeft, maar ook met een deugdelijk plan komt hoe ze meer kunnen gaan verdienen. Jean-Claude Juncker, Christine Lagarde en Jeroen Dijsselbloem benadrukken niet voor niets aan de lopende band hoe belangrijk ze het vinden dat er belasting wordt betaald, dat staatsbedrijven worden geprivatiseerd en de Griekse ondernemingsgeest wordt gestimuleerd.

Politieke experts verklaren al zestig jaar dat het verdienmodel van de Griekse staat niet deugd. Bij ondernemingen zal deze situatie nooit voorkomen, aangezien ze die kans niet krijgen. Immers als ondernemers een paar jaar wachten met ingrijpen zijn ze failliet doordat de bank de financiering opzegt! En dan betalen de belastingbetalers echt niet de rekening voor de ondernemer, zoals dit waarschijnlijk wel gebeurt bij de Grieken. 

Wat kan Griekenland, ooit een de bakermat van onze beschaving, nu een land op de rand van een faillissement, leren van ondernemingen die uit zwaar weer zijn gekomen, en erin slaagden om succesvol samen te werken met hun bank?

1. Niet alleen kosten saneren

Griekenland heeft zich in opdracht van de schuldeisers de afgelopen jaren primair gericht op het doorvoeren van bezuinigingen. Het land is nu in feite slechts bezig met het rechtzetten van de tafels en stoelen op het dek van de Titanic. Wat Griekenland nodig heeft is een turnaroundplan, een strategisch lange termijnplan dat bijvoorbeeld beschrijft hoe het wil groeien en in welke sectoren het wil investeren. Dit is de manier waarop Finland zichzelf redde nadat grote buur Rusland zich na de val van het IJzeren Gordijn terugtrok. Zo investeerde het land fors in nieuwe technologieën en innovatie. 

2. Wees streng voor jezelf

Veel ondernemers die het wel redden in zwaar weer durven streng te zijn voor zichzelf en hun bedrijf. Ze gaan na welke bedrijfsonderdelen en medewerkers succesvol zijn, en welke niet, en handelen daar naar. Dat vereist een mentaliteitsomslag. Veel ondernemers die terugkijken dit proces geven aan dat ze de emotionele impact ervan hebben onderschat. Zo'n turnaround is mentaal al moeilijk voor een onderneming, laat staan voor Griekenland waar in de praktijk vaak sprake is van corruptie en de daarmee verbonden machts- en belangenverstrengeling. Cultuurverandering is daarom een heel belangrijk deel van turnaround. 

3. Smeed een band met je financiers 

Of je nu geld hebt geleend van familieleden, een reguliere bank of van de ECB: zorg ervoor dat je in gesprek gaat en blijft. Ja, dat kan soms lastig zijn, want waar bemoeien ze zich mee? En trouwens, het gaat toch prima? Door je te richten op het gezamenlijk belang en emoties te scheiden van het probleem is het makkelijker om tot een oplossing te komen.

Griekenland heeft de afgelopen maanden sinds het aantreden van de regering Tsipras juist het tegenoverstelde gedaan. Zo heeft men zonder succes met veel emotie maximale druk uitgevoerd op de andere partijen. Het gevolg hiervan is dat de partijen zeer ver uit elkaar staan en men niet meer is gericht op het gezamenlijk belang maar zich alleen vastbijt in het eigenbelang.

4. Betrek je omgeving 

Griekenland heeft lang de kop in het zand gestoken door niet tijdig en niet openhartig met andere partijen te praten over de echte problemen. Door open te zijn vergroot je de kans dat mensen je helpen. Jij helpt toch ook een bekende die je om hulp vraagt? Daarnaast vergroot deze houding het vertrouwen bij de andere partijen.

Door zowel openhartig te zijn in Brussel als in eigen land, hou je de burgers beter betrokken bij het bedenken van nieuwe ideeën en vooral bij het accepteren van noodzakelijke en pijnlijke maatregelen. Alleen zo kan je als land weer uit zwaar weer komen en niet rekenen op een wonder. Die wonderen bestaan alleen in Griekse Tragedies, maar komen zelden voor in ondernemersland.



Terug